poniedziałek, 27 czerwca 2016

bób - jak gotować?

Czas na bób - sezonowe warzywo dostępne przez krótki okres czasu w ciągu roku na przełomie czerwca i lipca. Staram się korzystać z bobu jak najwięcej w tym okresie - ponieważ wtedy jest najbardziej wartościowy. Bób ma wiele wartości odżywczych. Przede wszystkim ogromną ilość białka i kwasu foliowego. Najlepiej spożywać go surowego, wtedy nie pozbawiamy go wartości.
Nie każdy surowy toleruje, ale za to gotowany jest pyszny.



Gotuję go tak:

-> Najpierw dokładnie płuczę bób pod zimną wodą. Zalewam w garnku gorącą wodą i odstawiam na godzinę.
-> Po godzinie odlewam wodę, płucze i zalewam nową gorącą wodą. Gotuje około 15-20 minut. Można dodać do wody pokrojone ząbki czosnku.
-> Pod koniec gotowania dodaje sól - dosłownie 3 minuty przed końcem.
-> Odlewam wodę z garnka, zalewam bób zimną wodą i od razu obieram.
-> Ugotowany można przechowywać w lodówce w szklanym pojemniczku do dwóch dni.

*surowy również wytrzyma maksymalnie 2 dni w lodówce


Jeżeli kupiliście za dużo  warto zamrozić:

Umyj dokładnie surowy bób, wyłóż na ręczniku papierowym aż wyschnie. Ułóż na płasko w zamrażalce i zostaw na noc. Następnego dnia przełóż do plastikowej torebki strunowej. Przechowuj w zamrażalce nawet do zimy. Zamrożony wrzuć do gorącej wody i ugotuj jak wyżej :)