piątek, 6 maja 2016

ciasto carmelove bez pieczenia




składniki:

- 200 g śmietanki 30 %
- 250 g mascarpone 
- 400 g orzechów solonych z puszki
- 1 szklanka cukru
- 1 czekolada carmelove z orzeszkami
- 2 mleczne czekolady

ciasto kruche / lub 175 g (paczka) herbatników słonych:
- 2 żółtka
- 1 kostka masła
- 300 g mąki
- 1/2 szklanki cukru

-> Masło rozpuść z cukrem. Dodaj żółtka i mąkę zagnieć ciasto, wyłóż na blachę wyłożoną papierem i odstaw do lodówki na godzinę. Następnie piecz 45 minut w 180 stopniach.
*Jeżeli nie chcesz piec spodu możesz użyć paczkę herbatników słonych/ lub tradycyjnych słodkich. Pokrusz herbatniki i wymieszaj z pół kostki miękkiego masła. Ułóż na blaszce dokładnie dociskając masę. Odstaw do lodówki na 30 minut.


-> Śmietaną ubij na sztywno z cukrem. Dodaj serek mascarpone i dokładnie mieszaj drewnianą łyżką nie tracąc objętości. Rozpuść czekoladę białą carmelove w kąpieli wodnej, przestudź i dodaj do masy. Orzeszki solone rozgnieć (najlepiej wałkiem lub młotkiem przez ścierkę). Wymieszaj orzechy z masą. Całość przelej na upieczony ostygnięty spód (lub krakersy). Rozpuść czekolady mleczne w kąpieli, przestudź i polej na wierzch ciasta. Posyp orzechami na wiechu.
-> Ciasto wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.