środa, 20 kwietnia 2016

szybkie ciasto marchewkowe


składniki na 30 cm podłużną blachę:

- 3 marchewki 
- 3/4 szklanki cukru
- 1 kostka masła 200 g
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody 
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 garście rodzynkiów
- 1/2 szklanki pestek słonecznika
- 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
- 1 cukier waniliowy
- 4 jajka


-> Marchewkę obierz i potarkuj na większych oczkach. Odstaw a następnie odsącz sok.
--> Masło rozpuść, ostudź i ubij z jajkami i cukrem.
-> Mąkę wymieszaj z sodą, proszkiem i dodaj masę jajeczną oraz marchewkę. Wszystko wymieszaj dokładnie drewnianą łyżką. Konsystencja ma przypominać bardzo gęstą śmietanę. W razie potrzeby dodaj więcej mąki.
-> Następnie do masy dodaj rodzynki i pestki. Dokładnie wymieszaj.

-> Przelej do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach przez 50 minut.