wtorek, 26 kwietnia 2016

sałatka z komosą ryżową, cieciorką i awokado




składniki:

- 3 łyżki komosy ryżowej
- 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
- 1 awokado 
- 2 łyżki suszonych pomidorów
- 2 świeże śliwki
- garść świeżego szpinaku
- dwie łyżki prażonych pestek słonecznika

sos:
- 4 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka miodu
- sok z 1/4 cytryny
- 1 łyżeczka octu balsamicznego



-> Opłukaną komosę  i ciecierzycę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu w proporcji z wodą 1:2.
-> Posiekaj drobno pomidory suszone, szpinak. Awokado i śliwki pokrój w kostkę.
-> Umyty szpinak posiekaj, dodaj komosę, cieciorkę, suszone pomidory, awokado, śliwkę i pestki.
Wszystko wymieszaj z sosem przygotowanym z oliwy, czosnku, miodu cytryny i octu balsamicznego.