poniedziałek, 4 kwietnia 2016

pizza wiejska z sosem tatarskim


Przepis na dużą blachę

ciasto:
- 1.5 szklanki wody gazowanej
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki oliwy 
- 25 g drożdży

farsz:
- 200 g pieczarek
- 2 pętka kiełbasa wiejska 
- 10 plastrów sera wędzonego
- 1 duża cebula
- szklanka oliwek 
- 100 g koncentratu pomidorowego
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki oregano
- łyżeczka cukru
- sól


sos:
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- łyżka musztardy
- 2 ogórki konserwowe
- 1 łyżeczka majonezu 
- 1 łyżka ketchupu
- 2 łyżeczki szczypiorku


-> Drożdże wymieszaj z wodą odstaw na 15 minut.  Dodaj mąkę, oliwę i zagnieć dokładnie ciasto. Wyłóż na blaszkę i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
-> W międzyczasie obrane pieczarki pokrój i podsmaż na patelni. Oliwki pokrój na pół, kiełbasę w cienkie plasterki a cebule w piórka.
Koncentrat pomidorowy wymieszaj z oregano, przeciśniętym czosnkiem, cukrem i solą.
-> Wyrośnięte ciasto posmaruj sosem pomidorowym,  poukładaj ser, oliwki, pieczarki, cebulę i kiełbasę.
-> Wstaw do nagrzanego piekarnika (200 stopni) i piecz około 30-40 minut.

PODAWAJ Z SOSEM:
-> Ogórki zetrzyj na tarce. Dodaj jogurt, majonez, ketchup i musztardę. Posyp szczypiorkiem.