Przepis na dużą blachę
ciasto:
- 1.5 szklanki wody gazowanej
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki oliwy
- 25 g drożdży
farsz:
- 200 g pieczarek
- 200 g pieczarek
- 2 pętka kiełbasa wiejska
- 10 plastrów sera wędzonego
- 1 duża cebula
- 10 plastrów sera wędzonego
- 1 duża cebula
- szklanka oliwek
- 100 g koncentratu pomidorowego
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki oregano
- łyżeczka cukru
- sól
- łyżeczka cukru
- sól
sos:
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- łyżka musztardy
- 2 ogórki konserwowe
- 1 łyżeczka majonezu
- 1 łyżeczka majonezu
- 1 łyżka ketchupu
- 2 łyżeczki szczypiorku
-> Drożdże wymieszaj z wodą odstaw na 15 minut. Dodaj mąkę, oliwę i zagnieć dokładnie ciasto. Wyłóż na blaszkę i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
-> W międzyczasie obrane pieczarki pokrój i podsmaż na patelni. Oliwki pokrój na pół, kiełbasę w cienkie plasterki a cebule w piórka.
Koncentrat pomidorowy wymieszaj z oregano, przeciśniętym czosnkiem, cukrem i solą.
-> Wyrośnięte ciasto posmaruj sosem pomidorowym, poukładaj ser, oliwki, pieczarki, cebulę i kiełbasę.
-> Wstaw do nagrzanego piekarnika (200 stopni) i piecz około 30-40 minut.
PODAWAJ Z SOSEM:
-> Ogórki zetrzyj na tarce. Dodaj jogurt, majonez, ketchup i musztardę. Posyp szczypiorkiem.
-> Drożdże wymieszaj z wodą odstaw na 15 minut. Dodaj mąkę, oliwę i zagnieć dokładnie ciasto. Wyłóż na blaszkę i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
-> W międzyczasie obrane pieczarki pokrój i podsmaż na patelni. Oliwki pokrój na pół, kiełbasę w cienkie plasterki a cebule w piórka.
Koncentrat pomidorowy wymieszaj z oregano, przeciśniętym czosnkiem, cukrem i solą.
-> Wyrośnięte ciasto posmaruj sosem pomidorowym, poukładaj ser, oliwki, pieczarki, cebulę i kiełbasę.
-> Wstaw do nagrzanego piekarnika (200 stopni) i piecz około 30-40 minut.
PODAWAJ Z SOSEM:
-> Ogórki zetrzyj na tarce. Dodaj jogurt, majonez, ketchup i musztardę. Posyp szczypiorkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz