czwartek, 28 kwietnia 2016

pierogi z soczewicą



składniki:
ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 1 szklanka gorącej wody
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki soli

 farsz:
- 2 puszki soczewicy 
- 2 szalotki lub 1 cebula
- 3 łyżki pestek słonecznika
- 1 łyżeczka kuminu
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 łyżki cebulki prażonej

-> Mąkę przesiej, dodaj sól, oliwę i gorącą wodę. Ciasto zagnieć tak aby sie nie kleiło. W miarę potrzeby dodaj mąki. Odstaw w chłodne miejce na 30 minut.

-> W między czasie ugotowaną lub soczewicę z puszki opłucz i odsącz. Zblenduj z pestkami, cebulą, czosnkiem i przyprawami. Na koniec dodaj cebulkę prażoną i wymieszaj.

-> Ciasto rozwałkowuj i wykrawaj kółeczka dowolnej wielkości. Na środku nakładaj farsz i zwijaj.
Można widelcem lub zakręcać rogi.

-> Do gotującej wody wrzuć pierogi. Od wypłynięcia na wierzch gotuj 3-5 minut.
-> Podawaj ze świeżym koperkiem lub natką pietruszki i prażoną cebulką