niedziela, 3 kwietnia 2016

makaron ze szpinakiem i krewetkami



składniki:

- 200 g makaronu fussilli
- 220 g krewetek dużych
- 400 g mrożonego szpinaku (kostka)
- 100 ml śmietanki 30 %
- 4 ząbki czosnku
- garść świeżej natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- sól, pieprz

-> Makaron ugotuj, przepłucz zimną wodą i odstaw.
-> Krewetki wrzuć na rozgrzaną oliwę z dwoma ząbkami czosnki, papryką i natką pietruszki. Duś około 7-10 minut.
-> Na drugą (większą) patelnię wrzuć szpinak (poczekaj aż się rozmrozi i odparuje woda), dodaj 2 ząbki czosnku, śmietankę, pieprz, sól. Duś około 10 minut. Dodaj ugotowany makaron i krewetki. Wszystko wymieszaj.
-> Posyp opcjonalnie tartym parmezanem.