czwartek, 7 kwietnia 2016

makaron soba w czerwonym curry z warzywami



składniki:
- 150 g makaronu soba
- 2 garści groszku cukrowego
- 2 marchewki
- 1 cukinia
- 2 łyżki kiełków na patelnie
- 2 łyżki suszonych grzybów mun
- 2 łyżki pędów bambusa ze słoika
- 1/2 puszki orzeszków solonych
- 2 łyżeczki czerwonej curry
- 5 liści limonki kaffir
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- sok z 1/2 limonki
- kiełki groszku/słonecznika



-> Makaron soba gotujemy 3 minuty we wrzącej wodzie. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
-> Grzyby mun zalewamy gorącą wodą - odstawiamy na 10 minut.
Marchewkę i cukinie kroimy w słupki i wrzucamy na rozgrzaną patelnie z 2 łyżkami oliwy. Podsmażamy chwilę, dodajemy groszek, liście kaffir, pastę curry, cukier i zalewamy 1/2 szklanki wody. Dusimy około 15 minut.
-> Po tym czasie dodajemy odcedzone i pokrojone grzyby mun, pędy bambusa, orzeszki. Dusimy wszystko kolejne 10 minut.
-> Mieszamy z makaronem i skrapiamy sokiem z limonki. Dekorujemy kiełkami groszku lub słonecznika.