czwartek, 28 kwietnia 2016

chleb z sezamem





składniki:

- 3 łyżki zakwasu żytniego
- 1 szklanka mąki żytniej
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1.5 szklanki cieplej wody 
- 3 łyżki sezamu białego
- 2 łyżki amarantusa preparowanego
- 1/2 łyżeczka soli


-> Obie mąki mieszamy z wodą oraz z zakwasem (odkładamy 3 łyżki zakwasu - do kolejnego chleba). Dodajemy amarantus, sezam i sól. Dokładnie zagniatamy ciasto.
-> Przekładamy do formy. Na wierzchu posypujemy prażonym sezamem. Odstawiamy na 4-6 godzin w ciepłe miejsce.
-> Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni, wstawiamy wyrośnięty chleb. Pieczemy 15 minut. Zmniejszamy temperaturę do 210 stopni. Pieczemy kolejne 50 minut.