czwartek, 10 marca 2016

sałatka z komosą ryżową i sosem sezamowym


składniki:
- 2 garście sałaty roszponki
- 1/2 szklanki komosy ryżowej
- 1 szklaka wody
- 6 małych buraków z octu lub 2 ugotowane
- 2 duże marchewki
- pół słoiczka karczochów z oleju
- 1 ser camembert
- garść orzechów brazylijskich lub włoskich

sos:
- 2 łyżki sezamu
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz

-> Sałatę dokładnie umyj. Komosę przepłucz na sitku, zalej wodą w stosunku 1:2. Gotuj 10 minut od wrzenia.
-_ Buraki pokrój w kostkę, obraną marchewkę w słupki, ser camembert w trójkąty i drobno posiekaj orzechy.
-> Układaj składniki na talerzu po kolei: sałatę, komosę, marchewkę, buraki, ser, karczochy,  posyp orzechami i polej sosem.

-> SOS: wyciśnij czosnek, dodaj oliwę, olej sezamowy, sos sojowy przyprawy dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj uprażony sezam.