składniki:
ciasto:
- 1 szklanka mleka
- 25 g drożdży
- 50 g masla
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej
- sól
farsz:
- 10 dużych pieczarek
- 4 łyżki kapusty kiszonej
- łyżeczka kminku całego
- łyżeczka pieprzu czarnego
- sól
-> Ciepłe mleko mieszamy z drożdżami. Odstawiamy na 10 minut. Dodajemy rozpuszczone masło oraz mąkę. Dokładnie wyrabiamy ciasto. W miare potrzeby dodajemy mąki / mleka.
-> Odstawiamy ciasto na 50 minut w ciepłe miejsce.
-> Obrane pieczarki tarkujemy i podsmażamy na patelni około 10 minut. Odlewamy wodę z uduszonych pieczarek i dodajemy kapustę oraz przyprawy (kminek, sól, pieprz).
-> Wyrośnięte ciasto wałkujemy cienko. Wykrajamy szeroką szklanką kółeczka. Na środku nakładamy odstygnięty farsz. Zawijamy pierogi.
-> Układamy na blaszce i pieczemy około 45 minut w 180 stopniach.
-> Podajemy z sosem czosnkowym (mały jogurt grecki + 1 lub 2 ząbki czosnku + sól, pieprz + łyżeczka ketchupu)
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej
- sól
farsz:
- 10 dużych pieczarek
- 4 łyżki kapusty kiszonej
- łyżeczka kminku całego
- łyżeczka pieprzu czarnego
- sól
-> Ciepłe mleko mieszamy z drożdżami. Odstawiamy na 10 minut. Dodajemy rozpuszczone masło oraz mąkę. Dokładnie wyrabiamy ciasto. W miare potrzeby dodajemy mąki / mleka.
-> Odstawiamy ciasto na 50 minut w ciepłe miejsce.
-> Obrane pieczarki tarkujemy i podsmażamy na patelni około 10 minut. Odlewamy wodę z uduszonych pieczarek i dodajemy kapustę oraz przyprawy (kminek, sól, pieprz).
-> Wyrośnięte ciasto wałkujemy cienko. Wykrajamy szeroką szklanką kółeczka. Na środku nakładamy odstygnięty farsz. Zawijamy pierogi.
-> Układamy na blaszce i pieczemy około 45 minut w 180 stopniach.
-> Podajemy z sosem czosnkowym (mały jogurt grecki + 1 lub 2 ząbki czosnku + sól, pieprz + łyżeczka ketchupu)
Komentarze
Prześlij komentarz