wtorek, 8 marca 2016

pieczone pierożki orkiszowe z kapustą i grzybami



składniki:

ciasto:

- 1 szklanka mleka
- 25 g drożdży
- 50 g masla
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej
- sól


farsz:
- 10 dużych pieczarek
- 4 łyżki kapusty kiszonej
- łyżeczka kminku całego
- łyżeczka pieprzu czarnego
- sól

-> Ciepłe mleko mieszamy z drożdżami. Odstawiamy na 10 minut. Dodajemy rozpuszczone masło oraz mąkę. Dokładnie wyrabiamy ciasto. W miare potrzeby dodajemy mąki / mleka.

-> Odstawiamy ciasto na 50 minut w ciepłe miejsce.

->  Obrane pieczarki tarkujemy i podsmażamy na patelni około 10 minut. Odlewamy wodę z uduszonych pieczarek i dodajemy kapustę oraz przyprawy (kminek, sól, pieprz).

-> Wyrośnięte ciasto wałkujemy cienko. Wykrajamy szeroką szklanką kółeczka. Na środku nakładamy odstygnięty farsz. Zawijamy pierogi.

-> Układamy na blaszce i pieczemy około 45 minut w 180 stopniach.

-> Podajemy z sosem czosnkowym (mały jogurt grecki + 1 lub 2 ząbki czosnku + sól, pieprz + łyżeczka ketchupu)