niedziela, 13 marca 2016

lody marakuja



składniki:

- 2 żółtka 
- 4 łyżki cukru brązowego
- 250 ml mleka 3,2 %
- 3 owoce marakuja

-> Cukier utrzyj z żółtkami.
-> Mleko podgrzej w rondelku i dodaj powolutku połowę mleka do utartej masy jajowo-cukrowej.
-> Dokładnie wymieszaj i wlej z powrotem do garnuszka z pozostałym mlekiem. Podgrzewaj, delikatnie mieszając żeby lekko się ścięło ale nie doprowadź do wrzenia (od razu się zważy). 

-> Wydłub dwa owoce marakuja i wymieszaj z ostygniętą masą. Jedną marakuje zostaw do podania na wierzch.
-> Przelej do pojemnika i wstaw do lodówki. Wyjmuj co 30 minut i mieszaj lody tak aby się nie skrystalizowały. Czynność powtórz około 6 razy. Zostaw najlepiej na noc do całkowitego zamrożenia.