niedziela, 20 marca 2016

croissant z kurczakiem i szpinakiem




składniki:
- 2 garście szpinaku  
- 1/2 piersi z kurczaka
- 3 ząbki czosnku
- 50 g serka fromage papryka 
- 8 plastrów sera żółtego
- 1 gotowe ciasto croissant
- 1 cebula szalotka
 - 1 łyżeczka papryki słodkiej 
- parmezan tarty do posypania

-> Kurczaka pokrój w kostkę. Wymieszaj z papryką, czosnkiem i oliwą. Podsmaż na patelni razem z drobno posiekaną cebulką około 10 minut. Dodaj szpinak. Duś około kolejne 10 minut. Po ostygnięciu odcedź wodę na sitku.
-> Ciasto na croissant pokrój na 8 części. Na każdym z nich połóż plasterek sera, na wierz farsz i kawałek serka fromage.
-> Zwijaj ciasto od najszerszych końców i zawiń końce.
-> Piecz około 20 minut w 165 stopniach, posyp tartym parmezanem piecz kolejne 5 minut.