czwartek, 24 marca 2016

chrzan domowy / z żurawiną / ćwikła


składniki:

- 4 korzenie chrzanu 
- 1/2 szklanki gorącej wody
- 1/2 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka octu jabłkowego

- 100 g żurawiny
- 2 łyżki cukru
- 5 łyżek wody
- 3 łyżki śmietany 12%

- 1 burak
- 1 łyżka śmietany 12 %


-> Chrzan obierz. Umyj w zimnej wodzie i potarkuj na drobnej tarce.
-> Dodaj 1/2 łyżeczki soli, łyżeczkę cukru, zalej wrzątkiem.
-> Odstaw na 10 minut aż powiększy swoją ilość. Wymieszaj z octem jabłkowym.

Moja propozycja na dwa sposoby:

Z żurawiną:
-> Świeża lub mrożoną żurawię podgrzej w garnuszku z 2 łyżkami cukru i 5 łyżkami wody, Gotuj przez około 15 minut na małym ogniu aż powstanie konfitura. Rozgnieć widelcem owoce.
-> Dodaj połowę żurawiny do połowy rozrobionego wcześniej chrzanu. Dokładnie wymieszaj, dodaj śmietanę. Przekładaj chrzan do słoiczków na dole układając łyżkę konfitury.


Z buraczkiem:
-> Buraczka ugotuj i potarkuj na grubszej tarce. Wymieszaj z połową rozrobionego wcześniej chrzanu oraz łyżką śmietany.