wtorek, 22 marca 2016

chleb żytnio-orkiszowy z czarnuszką



składniki:

- 3 łyżki zakwasu żytniego
- 1.5 szklanki mąki żytniej 
- 1 szklanka mąki orkiszowej
- 1.5 szklanki ciepłej przegotowanej wody
- 2 łyżeczki czarnuszki
- 1/2 szklanki pestek słonecznika
- 1/2 łyżeczki soli

-> Mąkę mieszamy z wodą oraz z zakwasem (odkładamy 3 łyżki zakwasu - do kolejnego chleba). Dodajemy pestki, sól i 1 łyżeczkę czarnuszki. Dokładnie zagniatamy ciasto.
-> Przekładamy do formy. Na wierzchu posypujemy czarnuszką i słonecznikiem. Odstawiamy na 5-6 godzin w ciepłe miejsce.
-> Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni, wstawiamy wyrośnięty chleb. Pieczemy 15 minut. Zmniejszamy temperaturę do 210 stopni. Pieczemy kolejną godzinę.