niedziela, 21 lutego 2016

tabbouleh



składniki:

- 1 szklanka komosy ryżowej
- 2 szklanki wody
- puszka cieciorki 
- 1 pęczek pietruszki (duży lub dwa mniejsze)
- 1 pęczek szczypiorku
- 1/2 pęczka mięty
- 1 mniejsza cebula cukrowa
- 3 pomidory
- 1 duży ogórek szklarniowy lub kilka gruntowych

- 4 łyżki oliwy
- sok z 1/2 cytryny
- sól
- ząbek czosnku
- pół łyżeczki kuminu


-> Komosę dokładnie opłukać na sitku około 3 razy. Tak, aby nie pieniła się mocno.
-> Zalej komosę w stosunku 1:2 (komosa:woda). Po zagotowaniu się wody gotuj około 12 minut bez przykrycia. Pod koniec gotowania dodaj soli i odrobinę oliwy. Wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.

-> Natkę pietruszki, szczypiorek, miętę drobno posiekaj. Pomidory, cebulę i ogórek pokrój w drobną kostkę. Cieciorkę odsącz i opłucz.

-> Wymieszaj składniki i zalej sosem przygotowanym z oliwy wymieszanej z cytryną, kuminem i przeciśniętym czosnkiem.

Superfood w Twojej kuchni 
Komosę ryżową zakupiłam na stronie:http://sklepagnex.pl/ , zachęcam do skorzystania z szerokiej oferty superfoods.