poniedziałek, 29 lutego 2016

sałatka z komosą ryżową / burak / orzechy / żurawina



składniki (na 2 porcje):

- 2 garście roszponki
- 4 buraki małe z octu lub jeden ugotowany
- 1/2 papryki świeżej
- 1/2 szklanki komosy ryżowej 
- 1 szklanka wody
 - 2 łyżki żurawiny
 - 4 łyżki prażonych orzechów włoskich
- 2 łyżki prażonych pestek słonecznika
- 1/2 pęczka natki pietruszki

Sos:
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- 1 czosnek
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz


-> Komosę płuczemy w zimnej wodzie. Zalewamy wodą w proporcji 2:1. Gotujemy 12 minut od zagotowania. Zdejmujemy z ognia mieszamy z łyżka oliwy i solą.
-> Buraczki i paprykę kroimy w drobną kostkę. Natkę pietruszki, orzechy, siekamy.
-> Po ostygnięciu komosy, wszystkie składniki mieszamy ze sobą i zalewamy sosem.



Szeroki wybór superfoods znajdziecie na stronie:
www.sklepagnex.pl




Superfood w Twojej kuchni