Składniki:
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 300 g szpinaku mrożonego
- 100 g posiekanych orzechów włoskich
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 2 łyżki musztardy
- 2 ząbki czosnku
sałatka do dania:
- 1/2 paczki roszponki
- 1/2 sera brie
- 1 gruszka
- 50 g orzechów włoskich
- 1 łyżka oliwy
- 1/2 soku z cytryny
- 1 czosnek
- 1/2 octu balsamicznego
- 1 czosnek
- 1/2 octu balsamicznego
-> Obraną polędwiczkę zamarynuj w czerwonym winie razem z przyprawami (czosnek, sól, liść laurowy, 1 łyżka musztardy) i odstaw do lodówki najlepiej na noc.
-> W garnuszku lub na patelni podgrzej rozmrożony szpinak, dodaj 2 ząbki czosnku, sól . Odstaw do ostygnięcia.
-> Orzechy włoskie posiekaj i upraż na suchej patelni.
-> Na tej samej, rozgrzanej mocno patelni zamarynowaną polędwiczkę obsmaż z każdej ze strony 2 minuty. Zdejmij z patelni, posmaruj dokładnie musztardą z każdej strony i odłóż żeby odpoczęła.
-> Ciasto francuskie rozwiń posmaruj szpinakiem, posyp uprażonymi orzechami i ułóż na środku polędwiczkę w poprzek (poniżej zdjęcie). Zawiń i odłóż na blaszkę wyłożoną papierem sklejeniem w dół.
-> Piecz w rozgrzanym do 200 C piekarniku przez 25 minut.
*Nie krój odrazy poczekaj około 5 minut.
Podawaj z sałatką:
-> Roszponkę umyj, dodaj obraną i pokrojoną w gruszkę (w plastry), pokrojony ser brie, prażone orzechy włoskie. Zalej dressingiem z czosnku, oliwy, soku z cytryny i octu balsamicznego.
Komentarze
Prześlij komentarz