sobota, 27 lutego 2016

polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim z orzechami i szpinakiem




Składniki:
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 300 g szpinaku mrożonego 
- 100 g posiekanych orzechów włoskich
- 1 opakowanie ciasta francuskiego 
- 2 łyżki musztardy 
- 2 ząbki czosnku 

sałatka do dania:
- 1/2 paczki roszponki 
- 1/2 sera brie
- 1 gruszka
- 50 g orzechów włoskich
- 1 łyżka oliwy
- 1/2 soku z cytryny
- 1 czosnek
- 1/2 octu balsamicznego


-> Obraną polędwiczkę zamarynuj w czerwonym winie razem z przyprawami (czosnek, sól, liść laurowy, 1 łyżka musztardy) i odstaw do lodówki najlepiej na noc.

-> W garnuszku lub na patelni podgrzej rozmrożony szpinak, dodaj 2 ząbki czosnku, sól . Odstaw do ostygnięcia.

-> Orzechy włoskie posiekaj i upraż na suchej patelni.
-> Na tej samej, rozgrzanej mocno patelni zamarynowaną polędwiczkę obsmaż z każdej ze strony 2 minuty. Zdejmij z patelni, posmaruj dokładnie musztardą z każdej strony i odłóż żeby odpoczęła.


-> Ciasto francuskie rozwiń posmaruj szpinakiem, posyp uprażonymi orzechami i ułóż na środku polędwiczkę w poprzek (poniżej zdjęcie). Zawiń i odłóż na blaszkę wyłożoną papierem sklejeniem w dół. 

-> Piecz w rozgrzanym do 200 C piekarniku przez 25 minut.

*Nie krój odrazy poczekaj około 5 minut.

Podawaj z sałatką:

-> Roszponkę umyj, dodaj obraną i pokrojoną w gruszkę (w plastry), pokrojony ser brie, prażone orzechy włoskie. Zalej dressingiem z czosnku, oliwy, soku z  cytryny i octu balsamicznego.