poniedziałek, 1 lutego 2016

piersi z kurczaka nadziewane pieczarkami



składniki:
- 500 g pieczarek
- 6 połówek piersi z kurczaka
- oliwa truflowa
- tymianek
- czosnek niedźwiedzi
- sól, pieprz


-> Piersi z kurczaka, myjemy i oczyszczamy. Smarujemy każdą z nich tymiankiem, czosnkiem, solą i pieprzem oraz dowolnym olejem.
-> Obrane pieczarki drobno kroimy w kosteczkę. Smażymy na patelni razem z 2 łyżkami oliwy truflowej oraz solą. Dusimy około 20 minut, aż odparuje cała woda z pieczarek. Po tym czasie pieczarki mieszamy z kolejnymi 2 łyżkami oliwy truflowej. Odstawiamy z gazu.
-> Piersi z kurczaka nakrajamy na czubku i nadziewamy farszem pieczarkowym. Ja upycham odwrotną końcówką łyżeczki, tak aby zmieścić jak najwięcej farszu.
-> Układamy na blaszce wyłożonej papierem (na wierzch możemy pokroić dodatkowo plasterki pieczarek i polać oliwą truflową). Pieczemy około 50 minut w 190 stopniach.