środa, 10 lutego 2016

naleśniki meksykańskie



Przepis na około 10 naleśników

Ciasto:
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mleka
- 3/4 szklanki mąki 
- szczypta soli

Farsz:
- 250 g mięsa mielonego
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1 puszka soczewicy czerwonej (lub fasoli czerwonej)
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 2 łyżki koncentratu
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 2  łyżeczki czosnku niedźwiedziego 
- 2 ząbki czosnku 
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki chilli


- tarty parmezan

-> Składniki na ciasto miksujemy dokładnie. Smażymy placki na dużej patelni.

-> Surowe mięso mielone mieszamy razem z przeciśniętym czosnkiem, czosnkiem niedźwiedzim, solą, gałką, papryką słodką i chilli.
-> Smażymy na rozgrzanej patelni około 10 minut. Następnie dodajemy pomidory z puszki, koncentrat. Dusimy kolejne 10 minut. Zdejmujemy z gazu.
-> Soczewicę z puszki płuczemy i dodajemy do mięsa. Podobnie robimy z kukurydzą.

-> Ostygnięty farsz nakładamy na naleśniki i zwijamy.
-> Posypujemy parmezanem, zapiekamy w piekarniku (180 stopni) około 10 minut.