składniki:
- 250 g mięsa mielonego wieprzowego
- 250 g mięsa mielonego z indyka (drobiowego)
- 1 duża cykoria
- 3 ząbki czosnku
- łyżeczka papryki słodkiej
- łyżeczka ziół prowansalskich
- łyżeczka maggi
- 1 jajko
- 2 łyżki płatków owsianych
-> Mięso mielone mieszamy z przyprawami (przeciśnięty czosnek, papryka słodka, zioła prowansalskie, maggi) oraz z jajkiem i płatkami owsianymi. Umytą cykorie kroimy drobno i dodajemy do mięsa. Wyrabiamy dokładnie dodając ewentualnie troszkę zimnej wody.
-> Formujemy kuleczki z mięsa dowolnej wielkości. Układamy na blaszce wyłożonej papierem.
-> Pieczemy w 180 stopniach przez godzinę.
* Możemy zamiast cykorii dodać kapustę pekińską. Warzywo sprawia, że kotlety nie są suche.
- łyżeczka ziół prowansalskich
- łyżeczka maggi
- 1 jajko
- 2 łyżki płatków owsianych
-> Mięso mielone mieszamy z przyprawami (przeciśnięty czosnek, papryka słodka, zioła prowansalskie, maggi) oraz z jajkiem i płatkami owsianymi. Umytą cykorie kroimy drobno i dodajemy do mięsa. Wyrabiamy dokładnie dodając ewentualnie troszkę zimnej wody.
-> Formujemy kuleczki z mięsa dowolnej wielkości. Układamy na blaszce wyłożonej papierem.
-> Pieczemy w 180 stopniach przez godzinę.
* Możemy zamiast cykorii dodać kapustę pekińską. Warzywo sprawia, że kotlety nie są suche.
Komentarze
Prześlij komentarz