wtorek, 23 lutego 2016

mielone z cykoria



składniki:

- 250 g mięsa mielonego wieprzowego 
- 250 g mięsa mielonego z indyka (drobiowego)
- 1 duża cykoria
- 3 ząbki czosnku 
- łyżeczka papryki słodkiej
- łyżeczka ziół prowansalskich
- łyżeczka maggi
- 1 jajko
- 2 łyżki płatków owsianych

-> Mięso mielone mieszamy z przyprawami (przeciśnięty czosnek, papryka słodka, zioła prowansalskie, maggi) oraz z jajkiem i płatkami owsianymi. Umytą cykorie kroimy drobno i dodajemy do mięsa. Wyrabiamy dokładnie dodając ewentualnie troszkę zimnej wody.
-> Formujemy kuleczki z mięsa dowolnej wielkości. Układamy na blaszce wyłożonej papierem.
-> Pieczemy w 180 stopniach przez godzinę.

* Możemy zamiast cykorii dodać kapustę pekińską. Warzywo sprawia, że kotlety nie są suche.