poniedziałek, 1 lutego 2016

makaron ryżowy / pak choi / sezam / kukurydza / pieczarki / kiełki



składniki:

- 1/2 piersi z kurczaka
- 1/2 kapusty pak choi
- 250 g pieczarek brunatnych
- 2 garści kiełków na patelnie
- 10 małych kolb kukurydzy ze słoika
- 2 łyżki sezamu (białego i czarnego)
- 100 g makaronu sojowego
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 3 łyżeczki sosu teriyaki
- sól, pieprz


-> Kurczaka kroimy w kostkę mieszamy z sosem teriyaki, solą, pieprzem i podsmażamy na patelni z dowolnym olejem około 5 minut. Dodajemy pokrojoną w dużą kostkę kapustę pak choi, pieczarki przekrojone na połówki i wszystko dusimy około 15 minut, aż odparuje cała woda.

-> Makaron zalewamy gorącą wodą w misce, odstawiamy na 3 minuty, odcedzamy i wrzucamy na patelnie. Zdejmujemy z ognia. Wszystko dokładnie mieszamy z dodatkową łyżką sosu teriyaki oraz olejem sezamowym. Dodajemy pokrojone kolby kukurydzy.

-> Na oddzielnej patelni prażymy sezam oraz kiełki na patelnie. Posypujemy na wierzch.