poniedziałek, 8 lutego 2016

makaron z pastą tahini




składniki:
- 150 g makaronu razowego spaghetti
- 4 łyżki kiełków na patelnie
- 3 łyżeczki sezamu białego
- 1 łyżeczka sezamu czarnego
- 200 g pomidorków cherry 
- 10 kolb mini kukurydzy ze słoika
- 2 łyżki pasty tahini
- łyżka miodu
- 2 łyżki sosu sojowego
- olej sezamowy


-> Sezam biały prażymy na patelni razem z kiełkami. Dodajemy pomidorki przekrojone na pól, zalewamy 1/4 szklanki wody i dusimy przez chwilę, aż pomidory zmiękną.
-> Dodajemy pastę tahini, sos sojowy, miód i redukujemy sos około 7 minut.
-> Do gotowego sosu dodajemy ugotowany makaron oraz pokrojone kolby kukurydzy.

*Podajemy z odrobiną oleju sezamowego i prażonym czarnym sezamem. Możemy opcjonalnie pokropic sokiem z cytryny.