poniedziałek, 22 lutego 2016

makaron soba z warzywami




składniki:

- 150 g makaronu soba
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 duże marchewki
- 1 cukinia
- 2 łyżki pędów bambusa ze słoika
- 10 mini kolb kukurydzy (lub 1/2 puszki kukurydzy)
- 2 łyżki suszonych grzybów mun
- 4 łyżki sezamu
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżeczka miodu
- łyżeczka kolendry suszonej
- łyżeczka imbiru suszonego
- sól, pieprz

-> Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją (maksymalnie 3 minuty).
-> Grzyby mun zalej gorąca wodą i odstaw na 10 minut.
-> Marchewkę i cukinie pokrój w słupki. Wrzuć na patelnie i duś z 1/2 szklanki wody oraz przyprawami (kolendra, sól, imbir, pieprz, sos sojowy, miód) przez około 15 minut. Po tym czasie odcedź grzyby, pokrój dowolnie i dodaj na patelnie razem z pokrojonymi kolbami kukurydzy i pędami bambusa. Duś kolejne 15 minut.

-> Gotowe danie posyp uprażonym sezamem i olejem sezamowym.