poniedziałek, 15 lutego 2016

kurczak w panierce sezamowej z sosem słodko kwaśnym



składniki:

- 1 pierś
- 1/2 szklanki sezamu
- 5 łyżek maki kokosowej
- 1 jajko
- 3 łyżki mleka 
- sól, pieprz
- sos sojowy


sos:
- 1/3 szklanki octu ryżowego (lub zwykłego)
- 1/3 szklanki wody
- 8 łyżek brązowego cukru
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki ketchupu
- 2 płaskie łyżki mąki kukurydzianej

- 1 łyżeczka oleju sezamowego


-> Pierś dokładnie myjemy, czyścimy z błonek. Kroimy na małe kawałki (około 2cm na 2 cm).
Mieszamy w misce z sosem sojowym, solą, pieprzem. 
-> Jajko roztrzepujemy z mlekiem. Kawałki piersi zamaczamy w mleku z jajkiem, następnie w mące i kolejno w sezamie. Smażymy na rozgrzanym oleju około 3 minuty z każdej strony (lub na głębokim tłuszczu).

Sos:
-> Do garnuszka wlewamy ocet, wodę i cukier brązowy. Czekamy aż się rozpuści. Dodajemy ketchup, sos sojowy. Zagotowujemy. Dodajemy mąkę i olej sezamowy.