poniedziałek, 29 lutego 2016

kotlety vege z zielonej soczewicy



składniki:

- szklanka soczewicy
- 2 szklanki wody
- 2 marchewki
- 1/2 selera
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku 
- 1/2 szklanki płatków
- jajko (opcjonalnie)
- 4 łyżki sezamu 
- 1/2 szklanki prażonych pestek słonecznika
- 2 łyżki mąki jaglanej
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
- 1/2 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- sól, pieprz

-> Soczewicę płuczemy i zalewamy wodą w proporcji 1:2. Gotujemy około 25 minut.
-> Seler obieramy i gotujemy na miękko.
-> Surowe marchewki obieramy i tarkujemy.
-> Płatki owsiane zalewamy gorącą wodą.

-> Do blendera wrzucamy : 3/4 ugotowanej, schłodzonej soczewicy, seler, cebulę, czosnek.
-> Do zblendowanej masy dodajemy płatki owsiane, pozostałą część soczewicy, potarkowaną marchewkę, prażone pestki, jajko (opcjonalnie w wersji vege omijamy), posiekaną natkę pietruszki i pozostałe przyprawy.
-> Masę dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 15 minut.
-> Po tym czasie lepimy kotlety i obtaczamy je w sezamie. Jeżeli mocno się kleją dodajemy mąkę jagalną (lub kukurydzianą) do masy.
-> Pieczemy 45 minut w 200 C. Możemy również usmażyć kotlety po 5 minut z każdej strony.