poniedziałek, 15 lutego 2016

domowa granola



składniki: (na litrowy słoik)

- 4 łyżki oleju słonecznikowego
- 4 łyżki miodu
- 2 łyżki cukru brązowego
- 200 g płatków owsianych
- 100 g pestek słonecznika
- 100 g pestek dyni

- 100 g rodzynek
- 150 g fig suszonych
- 200 g czekolady gorzkiej (mlecznej)


-> Miód rozpuść z cukrem i olejem. Wymieszaj razem z płatkami owsianymi oraz pestkami. Jak masa się sklei wyłóż na blachę wyłożoną papierem. Piecz około 40 minut w 180 stopniach (mieszając w między czasie). Po ostygnięciu dodajemy owoce suszone (rodzynki i figi) oraz pokruszoną czekoladę.

-> Granolę przechowuj w puszce metalowej lub słoiku.

* Można dodawać dowolne orzechy, sezam, owoce suszone, płatki, siemię lniane.
* Aby uzyskać aromat możecie posypać cynamonem lub inną ulubioną przyprawą.