sobota, 6 lutego 2016

chleb orzechowy z żurawina




składniki:
-  50 g drożdży
- 1 łyżka zakwasu (opcjonalnie)
- 1,5 szklanki cieplej wody
- 3 szklanki mąki z pełnego przemiału
- 1 szklanka mąki pszennej
- 100 g żurawiny
- 100 g orzechów włoskich
- 50 g orzechów brazylijskich 
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczkę cukru


-> Mieszamy drożdże, zakwas,  obie mąki, sól i cukier z wodą w maszynie. Jeżeli robimy bez maszyny najpierw mieszamy wodę z drożdżami i zakwasem (opcjonalnie, dodaję zakwas żeby chleb był dłużej świeży). Odstaw na 10 minut, dodajemy obie mąki, sól i cukier.
-> Po wymieszaniu na gładką  masę dodajemy pokrojone orzechy oraz żurawinę.
-> Chleb odstawimy do wyrośnięcia na godzinę, wierzch posypujemy orzechami dla dekoracji.
-> Pieczemy godzinę w maszynie, podobnie w piekarniku.