składniki: (na dwa chleby mniejsze lub jeden bardzo duży)
- 500 g maki z pełnej przemiału
- 400 ml kwasu chlebowego naturalnego
- 3 łyżki miodu
- 50 g drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki mąki pszennej
-> Kwas przelej do garnka, nie zagotowuj. Dodaj drożdże i miód rozpuść dokładnie i odstaw do ostygnięcia.
-> Wymieszaj w dużej misce zaczyn razem z mąką i solą na gęstą masę. Wyrabiaj ciasto przez około 10 minut, dodając mąkę w razie gdyby mocno się kleiło. Ciasto ma być zwarte, jednak mimo wszystko trochę będzie się kleić.
-> Odstaw ciasto na godzinę do wyrośnięcia.
-> Po godzinie wyjmij ciasto z miski i złóż na cztery.
-> Odstaw ponownie do wyrośnięcia na godzinę, po czym powtórz czynność.
* Jeżeli masz czas, możesz ponawiać czynność jeszcze kilka razy, wówczas chleb będzie miał większe dziury i będzie bardziej wilgotny.
Ja przełożyłam tylko dwa razy ale nie mogłam się doczekać :)
-> Wyrośnięte ciasto rozdziel na dwie kule (lub zostaw jeżeli wolisz jeden duży chleb) i obtocz w 2 łyżkach mąki pszennej, tak aby mąka nie dostała się do środka. Wyłóż na blachę wyłożoną papierem.
Odstaw na godzinę do ostatecznego wyrośnięcia.
-> Do piekarnika wstaw na dno blachę na którą wylej 2 szklanki wody. Nagrzej do 240 stopni.
-> Wstaw wyrośnięte ciasto, piecz około 30 minut.
-> Po 20 minutach wyjmij pojemnik z wodą i piecz kolejne 10-15 minut.
-> Chleb zostaw do całkowitego ostygnięcia, najlepiej na kratce.
Tak wyglądały surowe:
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki mąki pszennej
-> Kwas przelej do garnka, nie zagotowuj. Dodaj drożdże i miód rozpuść dokładnie i odstaw do ostygnięcia.
-> Wymieszaj w dużej misce zaczyn razem z mąką i solą na gęstą masę. Wyrabiaj ciasto przez około 10 minut, dodając mąkę w razie gdyby mocno się kleiło. Ciasto ma być zwarte, jednak mimo wszystko trochę będzie się kleić.
-> Odstaw ciasto na godzinę do wyrośnięcia.
-> Po godzinie wyjmij ciasto z miski i złóż na cztery.
-> Odstaw ponownie do wyrośnięcia na godzinę, po czym powtórz czynność.
* Jeżeli masz czas, możesz ponawiać czynność jeszcze kilka razy, wówczas chleb będzie miał większe dziury i będzie bardziej wilgotny.
Ja przełożyłam tylko dwa razy ale nie mogłam się doczekać :)
-> Wyrośnięte ciasto rozdziel na dwie kule (lub zostaw jeżeli wolisz jeden duży chleb) i obtocz w 2 łyżkach mąki pszennej, tak aby mąka nie dostała się do środka. Wyłóż na blachę wyłożoną papierem.
Odstaw na godzinę do ostatecznego wyrośnięcia.
-> Do piekarnika wstaw na dno blachę na którą wylej 2 szklanki wody. Nagrzej do 240 stopni.
-> Wstaw wyrośnięte ciasto, piecz około 30 minut.
-> Po 20 minutach wyjmij pojemnik z wodą i piecz kolejne 10-15 minut.
-> Chleb zostaw do całkowitego ostygnięcia, najlepiej na kratce.
Tak wyglądały surowe:
Komentarze
Prześlij komentarz