składniki na 4 małe tartaletki:
ciasto:
- 2 szklanki mąki z pełnego przemiału
- 1 kostka masła
- 2 żółtka
- szczypta soli
sos:
- 2 małe jogurty naturalne
- 2 ząbki czosnku
- pół łyżeczki czosnku niedźwiedziego
- 2 białka
- sól
- karczochy ze słoika (około pół słoiczka)
- pomidory koktajlowe (około 15 sztuk)
- parmezan do posypania
-> Masło rozpuszczamy, dodajemy żółtka, mąkę, sól i zagniatamy. Gotowe ciasto wykładamy w foremki do tart i wstawiamy do lodówki na około godzinę.
-> Jogurt mieszamy z białkiem, przeciśniętym czosnkiem i pozostałymi przyprawami wg uznania.
-> Karczochy i pomidorki kroimy na 4 części.
-> Po schłodzeniu ciasto pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut.
Wyjmujemy polewamy sosem jogurtowym. Na wierzch układamy karczochy i pomidory. Posypujemy dodatkowo parmezanem wg uznania.
-> Pieczemy jeszcze około 15 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz