poniedziałek, 11 stycznia 2016

tarta z karczochami



składniki na 4 małe tartaletki:
ciasto:
- 2 szklanki mąki z pełnego przemiału
- 1 kostka masła
- 2 żółtka
- szczypta soli

sos:
- 2 małe jogurty naturalne
- 2 ząbki czosnku
- pół łyżeczki czosnku niedźwiedziego
- 2 białka
- sól

- karczochy ze słoika (około pół słoiczka)
- pomidory koktajlowe (około 15 sztuk)
- parmezan do posypania


-> Masło rozpuszczamy, dodajemy żółtka, mąkę, sól i zagniatamy. Gotowe ciasto wykładamy w foremki do tart i wstawiamy do lodówki na około godzinę.

-> Jogurt mieszamy z białkiem, przeciśniętym czosnkiem i pozostałymi przyprawami wg uznania.

-> Karczochy i pomidorki kroimy na 4 części.

-> Po schłodzeniu ciasto pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut.
Wyjmujemy polewamy sosem jogurtowym. Na wierzch układamy karczochy i pomidory. Posypujemy dodatkowo parmezanem wg uznania.

-> Pieczemy jeszcze około 15 minut.