niedziela, 31 stycznia 2016

tarta /bez jajek/ z gruszką i orzechami włoskimi





ciasto:
- 300 dg maki
- 120 g masła
- 100 ml zimnej wody
- 3 łyżki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- masa kajmak 1 puszka
- 3 łyżeczki cukru
- 2 gruszki
- sok z połowy cytryny
-  łyżka masła
- 100 g orzechów włoskich


Ciasto:
-> Masło rozpuszczamy, po ostudzeniu zagniatamy z mąką, cukrem pudrem proszkiem do pieczenia. Dodajemy wody. Wykładamy do foremek i wstawiamy na min. 30 minut do lodówki.

-> Pieczemy 30 minut w 180 stopniach.

-> Po ostygnięciu smarujemy masą kajmakową. Na wierzch układamy prażone orzechy włoskie oraz karmelizowaną gruszkę -> łyżkę masła rozpuszczamy na patelni z cukrem (3 łyżeczki), dodajemy gruszkę i sok z cytryny; smażymy około 5 minut.