czwartek, 14 stycznia 2016

naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami



składniki:
- 2 jajka
- 500 ml mleka
- około 4 łyżek mąki
- sól

- 250 g pieczarek
- 1 kostka mrożonego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- parmezan

-kiełki słonecznika do podania

Ciasto:
-> Jajko ubijamy z mlekiem i dodajemy mąkę, tak aby ciasto było gęstości kwaśnej śmietany.
-> Smażymy naleśniki z obu stron około 3 minut.

Farsz:
-> Drobno pokrojone pieczarki podmażamy ze szpinakiem na patelni. Dusimy tak długo aż odparuje cała woda. Dodajemy 2 ząbki czosnku (przeciśnięte), tarty parmezan i trochę soli. Wszystko dokładnie mieszamy tak aby się skleiło.

-> Usmażone naleśniki nadziewamy farszem i zwijamy w trójkąty lub ruloniki.
-> Podajemy z kiełkami.