niedziela, 10 stycznia 2016

kurczak w sosie orzechowym




składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- 1 puszka orzeszków ziemnych prażonych i solonych
- 2 marchewki 
- 1 cukinia
- 4 łyżki miodu
- 2 łyżki masła migdałowego / lub orzechowego
- 10 liści limonki kaffir
- łyżka świeżo siekanej kolendry
- 1 papryczka chilli
- 1 łodyga trawy cytrynowej / łyżeczka suszonej
- sok z 1 cytryny
- sól
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- olej rzepakowy do smażenia


-> Kurczaka kroimy w kostę i podsmażamy na dowolnym oleju około 5 minut wraz z drobno posiekanym czosnkiem, chilli i trawą cytrynową.. Po tym czasie dodajemy orzechy, miód, masło orzechowe, sos sojowy, sok z cytryny, kumin, liście kaffir i sól.
-> Jak składniki się połączą, dodajemy pokrojoną w słupki marchewkę i cukinie. Dusimy wszystko około 10 minut (możemy dłużej, ale lepiej , żeby warzywa były chrupkie). W razie potrzeby dodajemy wody / sosu sojowego.
-> Na koniec dodajemy olej sezamowy.

-> Podajemy z ryżem.