środa, 6 stycznia 2016

batoniki musli z orzechami macadamia




składniki:
- 100 g masła
- 4 łyżki miodu
- 3 łyżki płatków owsianych
- 3 łyżki płatków żytnich
- 3 łyżki amarantusa preparowanego
- 100 g orzechów macadamia (pokrojonych na połówki)
- 100 g żurawiny suszonej
- pół tabliczki czekolady
- 100 g pestek dyni
- 3 łyżeczki mąki pełnoziarnistej (ewentualnie gryczanej)
- pół łyżeczki soli

-> Masło rozpuszczamy z miodem i czekoladą. Dodajemy pokrojone na połówki orzechy, żurawinę, pestki dyni, sól, płatki owsiane i żytnie oraz amarantus.
-> Ciasto dokładnie mieszamy jak nie będzie się kleiło dodajemy mąkę.
-> Całą masę przekładamy do głębszej foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
-> Ciasto dokładnie ugniatamy na blaszce, żeby się połączyło/
-> Pieczemy w 180 stopniach (termoobieg + dół) około 15 minut.
-> Po wystygnięciu kroimy na dowolnej wielkości batoniki.