sobota, 12 grudnia 2015

trufle bez cukru, mąki, jajek





składniki:
-400 g śliwek suszonych
-100 g wiórek kokosowych
-10 daktyli
- 4 łyżki siemienia lnianego - 100 g pestek słonecznika
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki tahini
- 1 łyżka skórki pomarańczowej

do dekoracji:
- 100 g orzeszków ziemnych krojonych
- 100 g sezamu białego
- wiórki kokosowe


-> Śliwki i daktyle kroimy drobno i zalewamy ciepłą wodą. Odstawiamy na minimum godzinę.
-> Jak rozmiękną dodajemy pestki słonecznika, siemię, miód, tahini, skórkę pomarańczową i wszystko dokładnie blendujemy. Ja dodałam jeszcze pół szklanki wody, żeby łatwiej się blendowało.
-> Orzeszki, sezam prażymy na patelni. Z masy formujemy kuleczki i obtaczamy w orzechach, sezamie lub wiórkach.
-> Odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.



Ciasta Bez Pieczenia