niedziela, 6 grudnia 2015

tarta ze szpinakiem i bryndza



składniki:

ciasto:
-2 żółtka
-szklanka mąki
-pół kostki masła
-pół łyżeczki proszku do pieczenia
-sól

farsz:
-paczka mrożonego szpinaku
-1/4 świeżego brokułu

sos:
-250 ml jogurtu naturalnego
-2 białka
-ser bryndza (kostka 50 g)
-3 ząbki czosnku
-papryka słodka mielona-płatki migdałowe

-> ciasto:
Masło rozpuszczamy, dodajemy żółtka, mąkę, sól, proszek i wyrabiamy tak żeby się ładnie złączyło (w razie potrzeby dosypujemy mąki).
Wykładamy bardzo cieniutko do foremek wysmarowanych masłem (ja robiłam w czterech małych).
Wstawiamy do lodówki na godzinę.
-> farsz:
Na patelni podgrzewamy szpinak, 1 ząbek czosnku drobno posiekany i brokuły. Brokuł powinien wchłonąc wodę ze szpinaku, jeżeli nie odsączamy wodę.
-> sos:
W szklance mieszamy białko, jogurt, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, paprykę mieloną (łyżeczka) i wszystko mieszamy.

-> Ciasto po godzinie chłodzenia w lodówce wstawiamy do piekarnika na 15 minut w 180 stopni.
Po tym czasie wyjmujemy i nakładamy farsz oraz zalewamy sosem jogurtowym. Posypujemy serem bryndza oraz płatkami migdałowymi.
Pieczemy kolejne 15-20 minut.