wtorek, 22 grudnia 2015

śledzie słodko-słone

przepis z książki Agnieszki Maciąg "Smak Świąt" -  lekko zmodyfikowany :)



składniki:
- 1 kg śledzi łososiowych w oleju (w oryginale są solone matiasy)
- 6 cm świeżego startego imbiru
- 200 g suszonych śliwek
- 100 g rodzynek
- 100 g suszonej żurawiny
- sok z jednej pomarańczy
- skórka z jednej sparzonej pomarańczy
- 6 drobno posiekanych ząbków czosnku
- 3 cebule drobno pokrojone
- 2 szklanki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki miodu
- 1 łyżeczka tymianku
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- pół łyżeczki papryki chilli
- sól


-> Drobno pokrojoną cebule i czosnek podsmażamy na oleju rzepakowym. Dodajemy pokrojone śliwki, rodzynki i żurawinę, dusimy około 5 minut. Wszystko zalewamy przecierem pomidorowym, koncentratem pomidorowym, sokiem z pomarańczy. Redukujemy około 15 minut.
-> Dodajemy przyprawy: chilli, paprykę słodką, tymianek, sól, miód, starty imbir i skórkę pomarańczy. Wszystko dusimy jeszcze około 10 minut.
-> Śledzie odlewamy z oleju i kroimy na 1 cm paseczki (w przypadku matiasów moczymy w mleku minimum 30 minut). Zalewamy ostygniętym sosem.
-> Tak przygotowane śledzie, przekładamy do słoiczków i zostawiamy na noc tak, aby sie przegryzły.