składniki:
-1 duża polędwiczka
-100 ml wina czerwonego
-3 ząbki czosnku
-rozmaryn
-sól, pieprz
-> Polędwiczkę kroimy na 2 cm kawałki i marynujemy w winie, czosnku rozmarynie, soli i pieprzu. Odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia smażymy na patelni grillowanej po 3 minuty z każdej strony.
sos:
-2 łyżki masła
-1 łyżka mąki
-2 łyżki miodu
-1 łyżka musztardy francuskiej
-łyżeczka rozmarynu
-sól
Masło rozpuszczamy w małym garnuszku i mieszamy z łyżką mąki. Dodajemy miód, musztardę, rozmaryn, sól i 50 ml wody. Gotujemy na malutkim ogniu aż się zredukuje.
puree z batata:
-2 bataty
-50ml śmietanki 30%
-1 łyżka masła
-sól
-papryka słodka
Bataty obieramy, kroimy i gotujemy w gorącej wodzie około 20 minut , aż będą miękkie. Odlewamy wodę, dodajemy śmietnkę , masło, przyprawy i blendujemy na gładką masę.
Komentarze
Prześlij komentarz