nemezis / brownie bez mąki

ZIMowe ciasto :)
przepis Oli :*





składniki:
-200 g cukru
-200 ml wody
-540 g czekolady
-360 g masła
-8 jajek
-160 g cukru


-> Zagotuj wodę z cukrem (200g), dodaj masło i pokruszone czekolady. Rozpuść masę dokładnie na małym ogniu (nie zagotuj).
-> 8 jaj ubij z 160g cukru, aż powiększą się czterokrotnie. Powolutku wlewaj masę czekoladową, delikatnie mieszając, żeby nie stracić objętości. 
-> Przelej masę do formy wyłożonej papierem.
-> Formę z ciastem wstaw do większej blaszki i wlej wodę (tak aby sięgała 1/2 wysokości formy mniejszej).
-> Piecz około 45-50 minut w 180 stopniach, w tym czasie cała woda powinna odparować.

-> Upieczone odstaw na minimum 3 godziny i następnie przewróć na drugą stronę.
Posyp cukrem pudrem.
Nie wstawiaj do lodówki, może stać do 3 dni.

Komentarze