czwartek, 17 grudnia 2015

nadziewane udka z kurczaka



składniki:
- 10 udek z kurczaka bez kości i skóry
- słoik suszonych pomidorów
- 3 łyżki kaparów
- 3 łyżki serka naturalnego topionego
- 10 plastrów sera żółtego


do marynowania mięsa:
- 2 ząbki czosnku
- pół łyżeczki ostrej papryki
- łyżeczka słodkiej papryki
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki oliwy
- łyżka octu balsamicznego
- sól, pieprz


-> Oczyszczone uda z kurczaka mieszamy w składnikach do marynaty i odstawiamy do lodówki na min. 3 godziny (najlepiej na noc)
-> Pomidory suszone kroimy drobno i mieszamy z kaparami i serkiem naturalnym.
-> Na każde udko kładziemy wewnątrz plasterek sera, na to farsz i zamykamy wykałaczką.
-> Układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.

-> Po upieczeniu wyjmujemy wykałaczki (mięso sklei się podczas pieczenia).
-> Ja podałam z gotowaną zieloną soczewicą, możemy podawać z ryżem, kaszą