poniedziałek, 7 grudnia 2015

makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami






składniki:
- 250 g makaronu penne
- 1/2 paczki szpinaku świeżego 
- 10 suszonych pomidorów 
- 3 łyżki pestek słoneczka
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- pół łyżeczki cukru brązowego
- ser feta (pół kostki)
- sól, olej 

-> Na oleju rzepakowym podsmażam drobno pokrojoną cebulkę, dodaje cukier. Jak cebula się zeszkli dorzucam szpinak i pokrojone drobno pomidory. Dusze około 10 minut.
-> Po tym czasie dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, ugotowany makaron oraz ser pokrojony w większe kawałki. Całość mieszam na patelni, tak aby ser się zaczął roztapiać.
-> Posypuję prażonymi pestkami słonecznika.