poniedziałek, 14 grudnia 2015

makaron z bakłażanem/ kaparami/ oliwkami




składniki:
-makaron spaghetti razowy (pół paczki)
- 1 duży bakłażan
- 50 g kaparów z zalewy
- 50 g czarnych oliwek
- 1 puszka pomidorów z puszki krojonych
- 3 ząbki czosnku
- pieprz


-> Bakłażana kroimy w drobną kostkę i zalewamy wodą z solą. Odstawiamy na 15 minut i odlewamy wodę. Wrzucamy na głębszą patelnie, zalewamy pomidorami, dodajemy przeciśnięty czosnek i dusimy około 15-20 minut.
-> Oliwki drobno kroimy i wrzucamy razem z kaparami na patelnie. Wszystko dusimy jeszcze około 5 minut.
-> Makaron gotujemy 10-12 minut w osolonej wodzie, mieszamy z sosem i gotowe.

!! Sosu nie solimy, oliwki i kapary są wystarczające słone.