wtorek, 1 grudnia 2015

kurczak w sosie hoisin







składniki:
-1 pierś z kurczaka
-1 cebula
-10 suszonych sliwek
-4 ząbki czosnku
-4 łyżki sosu sojowego
-2 łyżki octu ryżowego
-1 łyżka miodu
-2 łyżki masła orzechowego
-3 łyżki cukru brązowego
-1 łyżeczka ostrej papryki
-cynamon, sól
-2 łyżki oleju z prażonego sezamu
-pół szklanki czerwonego wina


-> Na patelni podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę na oleju rzepakowym i dodajemy łyżkę cukru tak aby się karmelizowała. Zalewamy winem i dodajemu kurczaka pokrojonego w paski. Wszystko dusimy około 15 minut. Dodajemy 2 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku.

-> Śliwki kroimy drobno, wrzucamy do garnuszka i zalewamy szklanką wody. Gotujemy około 10 minut , aż zaczną się rozgotowywać. Dodajemy ocet ryżowy, 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, łyżkę miodu, 2 łyżki masła orzechowego, 2 łyżki cukru brązowego, łyżeczkę ostrej papryczki oraz cynamon i sól do smaku. Wszystko gotujemy jeszcze kolejne 10 minut.

-> Na koniec mieszamy sos z duszonym kurczakiem i olejem z prażonego sezamu. Podajemy z ryżem.