poniedziałek, 7 grudnia 2015

chlebek z siemienia lnianego / bezglutenowy





składniki:
-50 g drożdży
-250 ml ciepłej wody
-300 g siemienia lnianego niemielonego
-200 g siemienia lnianego mielonego
-200 g płatków owsianych
-100 g pestek słonecznika
-5 czubatych łyżek mąki gryczanej
-łyżka soli
-łyżka miodu


-> Drożdże mieszamy z ciepłą, przegotowaną wodą. Odstawiamy na 10 minut. Na patelni prazymy pestki słonecznika. Odkładamy trochę do posypania na wierzch. Dodajemy wszystkie składniki do drożdży z woda i wyrabiamy ciasto, tak aby się lepiło. Dodając albo więcej wody albo mąki.

-> Odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut.
-> Posypujemy wierzch pozostałymi pestkami słonecznika.
-> Ja piekę w maszynie do chleba - godzinę na średnie wypieczenie.W piekarniku również około godziny na 180 stopni.