niedziela, 13 grudnia 2015

chiLLi con carne / z bakłażanem



składniki:

- 1 kg mięsa wołowego mielonego 
- 3 czerwone cebule 
- 3 żabki czosnku 
- 2 papryki czerwone
- 1 papryczka chilli 
- 2 bakłażany
- puszka czerwonej fasoli
- puszka czarnej fasoli 
- 2 puszki pomidorów krojonych bez skórki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego.
- kumin 3 łyżeczki x2
- papryka wędzona 3 łyżeczki x2
- cynamon 1 łyżeczka x2
- oregano 2 łyżeczki x2
- gałka muszkatołowa 1 łyżeczka x1
- 2 łyżeczki cukru brązowego
- 1 łyżka kakao
- burbon 50 ml
- sól, pieprz


-> Surowe mięso mielone mieszamy z kuminem, papryką wędzoną, cynamonem, oregano, gałką muszkatołową, solą, pieprzem. Odstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny (najlepiej na noc).

-> Bakłażan kroimy w kostkę zalewamy wodą z solą, odstawiamy na 15 minut żeby puścił goryczkę.

-> Drobno pokrojoną cebulę podsmażamy z cukrem na oleju w garnku. Dorzucamy wcześniej zapeklowane mięso. Wszystko podsmażamy około 15 minut, dokładnie mieszając, żeby mięso się nie posklejało.

-> Wrzucamy odsączony bakłażan, pokrojoną drobno paprykę czerwoną, chilli i pozostałe przyprawy (przeciśnięty czosnek, kumin, paprykę wędzoną, cynamon, oregano,gałkę, kakao, sól i pieprz). Zalewamy pomidorami z puszki, burbonem i 2 łyżkami koncentratu pomidorowego.
-> Wszystko przykrywamy i gotujemy około 1,5 godziny, mieszając co 10 minut.
-> Fasolę (dwa rodzaje) płuczemy w zimnej wodzie i odsączamy. Dodajemy do dania i gotujemy jeszcze około 10 minut.

-> Danie podajemy z plackami tortilli lub bagietką.