czwartek, 10 grudnia 2015

batoniki musli / mango / kokos / karob / amarantus



składniki:
-pół kostki masła roślinnego
-4 łyżki miodu
-3 łyżki masła migdałowego
-100 g amarantusu ekspandowanego
-100 g płatków owsianych/żytnich
-3 łyżki mąki gryczanej
- 5 czubatych łyżek siemienia lnianego
-3 łyżki mango suszonego drobno pokrojonego
-3 łyżki rodzynek
-3 łyżki kokosa suszonego
-3 łyżki karobu


-> Masło rozpuszczamy z miodem, masłem migdałowym i dorzucamy pozostałe składniki. Na koniec przesianą mąkę gryczaną. W razie potrzeby dosypujemy więcej, tak aby ciasto się kleiło ze sobą.
-> Przekładamy masę na głębsza blaszkę i dociskamy tak , aby było dobrze zbite.
-> Na wierzch układamy płatki migdałów i również dociskamy je do masy.
-> Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.
-> Jak ostygnie kroimy na dowolnej wielkości batoniki.

!! Gdyby batoniki się rozwalały przy krojeniu, przetnijcie je i podpieczcie jeszcze na większej blaszce około 5 minut.