środa, 2 grudnia 2015

anyżowy fenkuł z czerwoną kapustą



składniki:
-1 duży fenkuł
-1/2 małej kapusy czerwonej
-2 marchewki (opcjonalnie)
-3 szyszki anyżu
-3 łyżki brązowego cukru
-3 łyżki octu balsamicznego
-garść rodzynków
-sól, pieprz


-> Fenkuł obieramy i kroimy w większe paski,  kapustę w kostkę a marchew (opcjonalnie) w cienkie paski. Wszystko wrzucamy na patelnie z rozgrzanym olejem rzepakowym i dodajemy cukier.
 Chwilkę podsmażamy i zalewamy 100 ml wody oraz dorzucamy  anyż.
Jak woda wsiąknie (około 15 minut), dodajemy ocet,
Wszystko dusimy jeszcze około 15 minut (tak aby warzywa były miękkie , ale jednocześnie nie rozgotowane).
Na koniec dorzucamy rodzynki, sól i pieprz, anyż wyjmujemy i podajemy do dekoracji.

Sałatki na jesienne wieczory