muffinki bezglutenowe / detoks jaglany



składniki:
-rodzynki pół szklanki
-daktyle garść pokrojonych
-1 szklanka mleka ryżowego
-karob
-1,5 szklanki mąki gryczanej
-5 łyżek miodu
-pół szklanki oleju roślinnego / pół kostki margaryny
-cynamon
-imbir
-gałka muszkatołowa
-2 łyżeczki sody oczyszczonej
-szczypta soli

polewa:
-orzechy laskowe
-łyżka masła roślinnego
-karob
-2 łyżki miodu

->Daktyle kroimy drobno i zalewamy mlekiem razem z rodzynkami. Odstawiamy do lodówki na 15 minut.
->Masło roślinne roztapiamy razem z miodem dodajemy mleko z bakaliami. W drugiej misce mieszamy suche składniki : mąkę, karob, przyprawy, sodę i szczyptę soli mieszamy i dodajemy do miski z mokrymi składnikami. Wszystko dokładnie mieszamy i wkładamy do papilotek.

->Pieczemy około 20 minut w 190 stopniach.

->Orzechy laskowe (około szklanki) kroimy na 4 części i prażmy na patelni.
W garnku roztapiamy łyżkę margaryny roślinnej z miodem, dodajemy wcześniej uprażone orzechy laskowe i łyżkę karobu. Chwilkę mieszamy i polewamy na ostygnięte już muffinki.

-> Odstawiamy do zastygnięcia na 30 minut i gotowe.



Kuchnia wegetariańska i wegańska

Komentarze