składniki:
-250 g makaronu (najlepiej penne drobnego)
-duża paczka rukoli
-50 g migdałów
-50 g orzeszków pini
-łyżka miodu
-2 łyżki masła orzechowego (arachidowego)
-2 łyżki masła migdałowego
-2 ząbki czosnku
-100ml oleju z ostropestu (lub jakiegokolwiek roślinnego)
-sól, pieprz
-> Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją.
-> Migdały i orzeszki pini prażymy na suchej patelni.
Umytą rukolę blendujemy z prażonymi migdałami, połową orzeszków pini, 2 rodzajami masła, miodem, czosnkiem, olejem i przyprawami.
-> Zmiksowane pesto mieszamy z makaronem i posypujemy resztą orzeszków pini.
Można posypać serem, ale pesto jest wystarczająco intensywne.
Komentarze
Prześlij komentarz