niedziela, 29 listopada 2015

Kasi burger / z bakłażanem, hummusem i awokado





składniki:

kotlety (na 8 kotletów)
-30 dg mięsa wołowego
-30 dg mięsa wieprzowego
-1 jajko
-2 łyżki płatków owsianych
-1 łyżka mąki kukurydzianej
-papryka ostra
-2 ząbki czosnku
-sól, pieprz


-bakłażany 
-awokado
-rukola
-cebulka prażona
-ser mimolette (lub każdy inny)
-musztarda

-bułki (wg uznania)
-hummus (przepis: http://przekonseczki.blogspot.com/2015/10/hummus-z-suszonymi-pomidorami.html)


-> Mięso 2 rodzaje - mieszamy w misce z jajkiem, płatkami owsianymi, mąką i przyprawami. Dodajemy wody zimnej około 3 łyżki i wyrabiamy mięso przez około 5 minut.
Lepimy z mięsa kotlety (dostosowując wielkość  do bułki). Kotlety obsmażamy na patelni grillowanej bez tłuszczu z każdej strony około 3 minuty. Wykładamy na blaszkę do piekarnika i pieczemy około 10 minut.

-> Bakłażany kroimy na cienkie plasterki, maczamy w oliwie i pieczemy około 20 minut w piekarniku.
Po wyjęciu zalewamy oliwą z czosnkiem. -> przepis na marynowane bakłażany na moim blogu
http://przekonseczki.blogspot.co.uk/2015/12/marynowane-bakazany.html

-> Bułki podgrzewamy w piekarniku (około 5 minut). Po wyjęciu smaruję dół bułki musztardą, następnie kładę plaster sera, gorący kotlet z piekarnika, rukolę, prażoną cebulkę, 2 plastry bakłażana, awokado a górę bułki smaruję hummusem.